Een koude teleurstelling met hoop.


Een kleine drie jaar ben ik werkzaam in het bedrijf Visdeal, een online hengelsportsite. Wanneer je in een bedrijf werkt dat online hengelsport artikelen verkoopt is de kans groot dat een van je collega´s zelf ook graag een hengel uitgooien. Zeg maar gerust bijna al je collega´s! Tijdens de pauzes gaan de gesprekken vaak genoeg over het vissen en worden er planningen gemaakt om naar de waterkant te gaan. Tussen Joffrey en mij klinken deze gesprekken al enkele weken en afgelopen vrijdag konden de planningen dan eindelijk uitgevoerd worden.

Joffrey en ik zijn al een tijdje collega´s en in de loop van tijd is er een goede vriendschap ontstaan. Al meerdere sessies hebben we doorgebracht en hierdoor zijn we aardig goed op elkaar ingesteld. Dit maakt het maken van een planning een stuk gemakkelijker en waren we het voor aankomende sessie het snel met elkaar eens. Ervaringen en tactieken werden gedeeld, stek keuzes werden gemaakt en al snel stonden we aan de oever van de beoogde stek.

De keuze is een kanaal met veel verschillende stek keuzes zoals woonboten, hoge steile kades en verschillende dieptes. De dieptes worden door middel van een Deeper nog eens goed in kaart gebracht en met mate worden de beoogde stekken voorzien van enkele boilies. Vier dagen lang voeren we de stekken aan met 15 en 20mm boilies, zowel in de smaken zoet als vis.

Er zit ons nog een ding goed dwars. Het is ons niet helemaal zeker of het terrein waar we gaan zitten wel mag worden betreden. Een groot hek staat op de weg ernaar toe. Hier zijn we van plan om over te klimmen inclusief al onze spullen. Niet helemaal legaal natuurlijk en het risico weg te worden gestuurd met een boete erbij is aanwezig.

We besluiten de gok toch te wagen en rijden vrijdag na een biertje op het werk richting de stek toe. Zodra alle spullen uit de auto voor het hek liggen kommen er twee woonboot bewoners naar buiten gelopen. De man en de vrouw zijn van plan een wandeling te maken. We spreken de twee aan en vragen ze hoe het precies zit met het hek en het terrein erachter. Het is al snel duidelijk dat het terrein betreden en al helemaal vissen geen optie meer is. Een koude teleurstelling komt bij ons hard aan.

Met de laatste moed laden we de auto weer in en rijden we richting een ander water. Joffrey heeft een mooi klein water in gedachte dat een leuk alternatief is. Hij heeft dit water enkele jaren terug gevonden en al een aantal leuke vissen heb weten te vangen. Hij verteld dat het bol vol zit met karper waaronder een 16 kilo donkere schub. Dit in onze gedachtes doet de moed weer wat stijgen en rijden we vol gas naar het watertje toe.

Het is een klein water omringd door riet en gelegen midden in de weilanden. Joffrey verteld dat het gemiddeld een meter diep is en dat door de hogere temperatuur en zonlicht van de afgelopen dagen de kans groot is dat er gevangen gaat worden. De zon begint onder te gaan en het begint al aardig koud te worden. vlug worden de spullen weer uitgeladen en de hengels opgetogen. De beoogde stekken peilen we af met een stuk lood en vier onderlijnen worden voorzien met bodem aas en uit gebalanceerde pop-ups. Al snel liggen er vier hengels op hun steunen te wachten voor een aanbeet.

De teleurstelling van het kanaal laat ons nog niet koud en in de avond praten we over een nieuwe aanpak. Een nieuw plan met een andere stek is gemaakt en we lachen alweer over het “wegstuur incident“. Rond 12 uur begint het goed koud te worden. De verwachting voor een aanbeet is morgen ochtend wanneer de zon weer opkomt en de temperatuur stijgt. We besluiten de warmte op te gaan zoeken in de slaapzak. Zodra ik eindelijk in de slaapzak lig en goed dichtrits klinken er enkele piepen uit mijn sounderbox. Het is de kant hengel voorzien van een gesoakte pop-up. Ik wurm mij weer de slaapzak uit en als ik bij de hengel aankom staat de hanger strak tegen de pieper. Een schreeuw gaat uit naar Joffrey en vlug pak ik de hengel op. Na een korte dril mag Joffrey een kleine spiegel scheppen. Een zeer mooi geschubde spiegel ligt op de onthaakmat en ook al is het niet de donkere schub, blij zijn we zeker. De hengel wordt snel weer uitgegooid en zoeken we weer de warme slaapzak op.

Alles tegen onze verwachtingen blijft het de gehele ochtend stil en is er geen teken van karpers te vinden. Verschillende tactieken en stekken worden nog ingezet om een karper te verleiden. Helaas wil niks werken en de middag pakken we alles weer in en rijden we richting huis. Na de eerste teleurstelling sluiten we de sessie toch nog goed af. Een karper weten te vangen en een nieuwe aanpak voor het kanaal. Dat geeft weer nieuwe hoop!

Vangze!

Jordy

#winter #Deeper #februari #Visdeal #Joffrey #popup #onderlijn #karper #wintervissen #spiegel #koud

76 keer bekeken0 reacties