Soms is het meer dan vangen alleen......


Karpervissen zit er al in van kinds af aan, elke karpervisser weet precies hoe zoiets gaat.

Maar soms komt er meer bij kijken dan alleen vangen. Zo ging ik met Nick een dagje mee afvissen en een dagje mee uitzetten van de Ahv.

Zoiets is best bijzonder, de vissen worden uitgezet maar daarvoor komt een heel traject kijken. Nou juist dat traject leek me leuk om eens mee te maken en of in ga te zetten. Het doel was karpers kweken.

Hoe kom je aan eitjes of kleine karpers? Na de paai strijken de vissen kuit af aan planten of riet. Door hier een stengel van uit het water te halen en net mazzel te hebben kwam ik via via aan kuit.

Na het ophalen van het kuit en het aanschaffen van een bak kon de kweek beginnen. Maar ja wat voer je deze kleine diertjes? In het begin vooral watervlooien en tubifex (pas op voor karperluis). De kleine diertjes zo groot als een spelden kopje eten dit enkel in kleine hoeveelheden. Let op dat het geen je voert binnen +/- 5 min opeten, dit voorkomt vuil / schimmel in de bak.

De kleine diertjes worden na een maand of 2-3 visjes kleine guppen. In dit stadium kan je al redelijk zien of het schubs of spiegeltjes zijn, dit is een van de leukste stadia omdat je letterlijk voor je bak kruipt om te ontdekken wat je nou allemaal hebt rondzwemmen. In mijn eerste bak (verslavend als het is heb ik al een 2e bak) had ik 11 visjes zwemmen. Na een aantal dagen en een natuurlijke selectie, sterfte door tekortkomingen, had ik er 5 over waarvan 2 spiegeltjes. De schubs groeiden hard heel hard. De spiegeltjes bleven wat achter, tot een omslagpunt waarin 1 spiegel de bak ging overheersen en een ware ’reus’ werd. Hij groeide sneller, was eerder bij het eten en at daardoor dus ook meer. Ook dit is een natuurlijk proces waarin de grootste het meest te eten heeft.

Meer weten over kweken en de voortgang van mijn bak lees de volgende blog!

Tight Lines

Dustin

#karper #kweek #spiegel #schub #wonder #paaien #natuur

14 keer bekeken0 reacties